Als u zelf niet kunt stemmen, dan kunt u iemand machtigen om voor u te stemmen. Lees hier meer.
Je kunt iemand anders machtigen als je zelf niet kunt stemmen. Dat kan door een schriftelijke volmacht of door een onderhandse volmacht. De kiezer die wordt gemachtigd, mag maximaal 2 volmachten aannemen.
Een schriftelijke volmacht kun je bijvoorbeeld gebruiken als je op de dag van de verkiezing niet in Nederland bent. Je kunt dan iemand machtigen voordat je de stempas hebt ontvangen.
Je mag zelf kiezen wie je machtigt. Degene die je machtigt (de gemachtigde) moet:
De gemachtigde neemt het volgende mee naar het stembureau
Het is niet mogelijk om een schriftelijke volmacht in te trekken.
Je kunt iemand anders via een onderhandse volmacht machtigen om voor jou te gaan stemmen. Hiervoor vul je samen met de persoon die je wilt machtigen de achterkant van jouw stempas in. Jij en degene die je machtigt moeten allebei een handtekening op de stempas zetten.
Bij het stemmen moet de gemachtigde een kopie laten zien van het identiteitsbewijs van jou, de volmachtgever. Het identiteitsbewijs mag 5 jaar verlopen zijn. Het is ook toegestaan om het identiteitsbewijs van de volmachtgever te laten zien op een smartphone of tablet. De persoon moet op hetzelfde moment de stem uitbrengen. Dit mag niet op twee verschillende momenten.Als je uiteindelijk toch zelf kan/wil gaan stemmen, dan kun je de onderhandse volmacht intrekken. Jij vraagt jouw stempas terug bij de gemachtigde.