Stemmen

Meer weten over de stempassen, volmachten en de locatie van de stembureaus ?

Meer informatie

Staat uw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op. 
Veelgestelde vragen over de verkiezingen

 • Wie kan stemmen?

  Als je de Nederlandse nationaliteit hebt, in Zaanstad staat ingeschreven, 18 jaar of ouder bent en niet uitgesloten bent van het kiesrecht, dan kun je stemmen. Ook als onderdaan van een EU-land kun je stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 als je voldoet aan deze criteria.

  Als je geen EU-onderdaan bent, kun je soms stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Als je sinds 31 januari 2017 of eerder onafgebroken ingezetene bent geweest van Nederland en gedurende deze tijd een geldige verblijfstitel hebt gehad, kun je stemmen.

 • Waar kan ik stemmen?

  De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op drie dagen: 14, 15 en 16 maart. Op 14 en 15 maart kun je op 11 stembureaus  stemmen. Op 16 maart kun je jouw stem uitbrengen bij een van de 78 stembureaus in Zaanstad. Je mag zelf weten wanneer en bij welk stembureau je gaat stemmen.  Ook is er een kaart beschikbaar, waarop u een overzicht vindt met alle stemlocaties in Zaanstad.

 • Wanneer krijg ik mijn stempas?

  De stempassen worden per post bezorgd.  Je ontvangt uiterlijk 2 maart 2002 jouw stempas

 • Ik ben mijn stempas kwijt of heb geen stempas ontvangen

  Als je geen stempas hebt ontvangen of je bent deze kwijtgeraakt, dan kun je uiterlijk tot vrijdag 11 maart 2022 17.00 uur via www.zaanstad.nl of aan de balie van de afdeling Klantcontact Burgzaken een vervangende stempas aanvragen.

  Als je een vervangende stempas hebt aangevraagd en je vindt jouw oude stempas terug, dan kun je met de oude stempas niet meer stemmen.

 • Kan ik iemand anders voor mij laten stemmen?

  Ja, als je zelf niet kunt stemmen, kun je iemand anders daarvoor machtigen. Dat kan door een schriftelijke volmacht of door een onderhandse volmacht (achterzijde stempas invullen).

 • Voor hoeveel mensen kan ik stemmen?

  Je kunt maximaal 2 volmachten aannemen. In totaal kun je dus 3 keer stemmen: jouw eigen stem en twee volmachten als je daarvoor gemachtigd bent (stemmen voor een ander). Je moet deze stemmen tegelijkertijd uitbrengen.

 • Kan ik stemmen als ik tijdelijk in het buitenland ben?

  Ben je op de verkiezingsdag in het buitenland voor bijvoorbeeld werk, studie of vakantie? En sta je nog ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan kun je iemand anders voor jou laten stemmen.

 • Kan ik stemmen als ik in het buitenland woon?

  Woon je in het buitenland en sta je niet meer ingeschreven bij een Nederlandse gemeente? Dan kun je niet stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

 • Kan ik in een andere gemeente stemmen?

  Nee, je kunt voor de gemeenteraadsverkiezingen alleen in jouw eigen gemeente stemmen.

 • Heb ik een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart nodig?

  Ja, als je gaat stemmen moet je je kunnen identificeren. Jouw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.

 • Wat moet ik doen als mijn identiteitsbewijs vermist is?

  Laat bij het stemlokaal een kopie van het proces-verbaal van de vermissing van dit document zien samen met een pasje waar jouw naam en foto op staat, bijvoorbeeld jouw OV-kaart.

 • Op wie kan ik stemmen?

  Op de pagina Partijprogramma's van deze website vind je de partijprogramma's . Benieuwd naar de kandidatenlijst? In het proces-verbaal vind je een overzicht van de kandidaten.

 • Wanneer krijg ik de kandidatenlijst?

  De kandidatenlijsten worden voor de verkiezingen aan huis bezorgd, op elk woonadres in Zaanstad. 

 • Wat moet ik meenemen als ik ga stemmen?

  Jouw stempas en uw identiteitsbewijs, dat maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

 • Is de kandidatenlijst ook in braille beschikbaar?

  Ja,  je kunt een exemplaar ophalen bij de receptie van het stadhuis.

 • Mag ik bij het stemproces aanwezig zijn?

  Ja, gedurende de zitting mag je als kiezer aanwezig zijn. Ook om 21:00 uur als alle stemmen worden geteld. Meld je daarvoor bij de voorzitter van het stembureau. Je mag alleen niet meehelpen bij het tellen of het telproces verstoren. 

 • Kan ik mij aanmelden als stembureaulid?

  Alsje 18 jaar of ouder bent kan dat. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 kun je je niet meer aanmelden. Wil je je aanmelden voor toekomstige verkiezingen, dan  meld je je hier aan.

 • Welke stembureaus zijn geschikt voor mindervalide kiezers?

  In de lijst van hebben de stembureaus  die geschikt zijn voor mindervalide kiezers een rolstoelteken. De stemlocaties met een P hebben een invalideparkeerplaats.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl