Nieuws

Lees hier het laatste nieuws rondom de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022.

Afscheid oude raad, installatie nieuwe raad

Gepubliceerd op 1 april 2022

De verkiezingen liggen al weer twee weken achter ons. Toen kozen de inwoners van Zaanstad de 39 nieuwe leden van de gemeenteraad. Deze raadsleden, verdeeld over dertien fracties,  vertegenwoordigen de gemeente voor de periode 2022-2026.

Afgelopen week namen we in een openbare raadsvergadering afscheid van de niet-herkozen raadsleden en steunfractieleden. Op woensdag 30 maart zijn de nieuwe raadsleden beëdigd.

Duidingsdebat
De afgelopen weken is nog veel meer gebeurd. Bij deze gemeenteraadsverkiezingen in Zaanstad werd de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) de grootste partij. Op dinsdag 22 maart was het zogenoemde duidingsdebat. In dit debat kreeg de POV het vertrouwen van de andere politieke partijen om het initiatief te nemen in de formatie. Doel is om te komen tot een nieuw college van burgemeester en wethouders.

Verkennende gesprekken
De POV heeft inmiddels een informateur benoemd. Deze informateur gaat met de dertien raadsfracties in gesprek en brengt daarna verslag uit aan alle partijen tijdens een openbare bijeenkomst in de raadzaal. Op dit moment is over die gesprekken nog niets te zeggen; dus ook nog niet wanneer Zaanstad een nieuw College van B&W heeft.

Benoeming raadsleden
Het is mogelijk dat benoemde raadsleden wethouder worden in het nieuwe college. Zij zijn dan automatisch geen raadslid meer. Om weer aan 39 raadsleden te komen (dat aantal is bepaald in de Gemeentewet), treden nieuwe raadsleden voor hen in de plaats.

Meer weten?
Wil je meer weten over de gemeenteraad? Ga dan naar gemeenteraad.zaanstad.nl

Meer nieuws

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl